Kanelbullens Dag!

Häromdagen bakade jag morotsbullar, och nu är jag på bakningen igen. Idag är det ju trots allt Kanelbullens dag! Inte för att det är något jag egentligen uppmärksammar eller ”firar”, men alla ursäkter att baka är bra ursäkter att baka! Gissa varför jag älskar julen, då får jag ju stå i köket i stort sett varje dag 14 dagar innan julafton 🙂

Nåja, kanelbullar dårå! Jag mixtrade lite med bullarna idag och gjorde hälften till vanliga kanelbullar och hälften med hemlagat äpplemos (som jag just kom på att jag inte har delat med mig av receptet..). Nu till kruxet. Jag är ju på lågkolhydrat+inget processerat socker-diet (eget påhitt tjohej, kallas vett och reson), så jag kan inte smaka på bullarna om de blev goda eller inte. Så det är bara vackert att vänta innan A kommer hem efter jobbet så får han moffa i sig ett gäng och ge omdöme.

Ska väl dela med mig av receptet, även om det är det vanligaste receptet på internet just nu :

Kanelbullar, ca 50 st

100 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1-1½ dl socker
ca 13 dl vetemjöl

Smält margarinet och häll i mjölken i kastrullen. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll över saltet. Låt jästen smälta. Häll på degspadet och strö i kardemumman. Arbeta i socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40 min). Sedan brukar jag dela degen i 2 delar och kavla ut en i taget till en relativt fyrkantig platta. Bre på smörgåsmargarin och strö över kanel och socker. Rulla ihop och skär varje längd i 20-25 delar. Lägg i bakformar och låt jäsa ytterligare en halvtimme till dubbel storlek. Pensla bullarna med en blandning av ägg och mjölk, eller bara ägg om det inte finns mjölk kvar. Strö över pärlsocker och släng in varje plåt i ugnen, nedre delen, på 250 grader i 5-10 min. Mina blev klara på 8. Vill man ha äpplemos på så kan jag rekommendera att bre TUNNT. Jag hade tamejtusan äpplemos över halva köket när jag var klar..

Photo 2013-10-04 21 01 01

De ser lite lätt anemiska ut, men det är så jag gillar dem. Hellre bleka än brända, som jag brukar säga!

Nu ska jag glida ner i bingen och virka och vänta på gubben min. Än är det några timmar kvar innan han rasslar in, men jag ska försöka hålla mig vaken.

Oodletoo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s